Proust Genfortryllet

Categories Blog

På sporet af den tabte tid i ord og toner. Berig dit liv med en musikalsk oplevelse af Proust. Og få verdenslitteraturens største og længste roman præsenteret kort og inspirerende af Sara Grabow og Neal A.C. Thing

For første gang får du muligheden for at opleve Proust på dansk grund præsenteret i en levende dialog mellem Neals entusiastiske indføring i Prousts univers og Saras stemme og musikalske fortolkninger af de sætninger, der møder os i På sporet af den tabte tid. Der er fokus på spændingen mellem Proust på siden og Proust gennem alle sanser, mellem ens egen oplevelse og fornyende fortolkninger af hans tekst live. Det er hverken set eller hørt før herhjemme.

Sara Grabow er sangerinde, musiker og komponist med en særlig kærlighed for akustik og rum. Sara udgav i 2017 albummet EneRum. Saras sange er fordybende, rolige og meditative, men samtidig maner hendes tekster og præsentationer til eftertanke om mennesket i forhold til det omkringliggende rum.

Sara bruger lyden som afsæt for sin nysgerrighed og publikum inviteres med ind i klangens særlige univers. Et rums akustik afhænger af dets grundform, men også af fladernes struktur og af de forstyrrelser der er i rummet. Jo færre ting/forstyrrelser jo mere klang. Lyden omkring os og den støj vi i vores samfund efterhånden har accepteret, er et kærkomment nyt fokus, som kan give os større forståelse for menneskets trivsel i de rum vi færdes i.

I direkte forlængelse af sit Rilke-projekt, hvor Sara modigt kastede sig ud i fornyende musikalske, lydhøre sangfortolkninger Rilkes digteriske univers, vil Sara med sit udtryk føje rum til Marcels Prousts pointer, toner, stil og udtryk. Hun giver de overvældende mange ord af Proust lov til at synke til bunds. Du mærker og forstår snart, hvorfor Proust er så vedkommende og aktuel, som han er.

Neal Ashley Conrad Thing er Proust-ekspert, kulturentreprenør, forfatter og foredragsholder, der har været rundt i landet med såvel Cohen, Neil Young, Springsteen,, skrive- og værdiworkshops. Neal medvirkede til at stifte Det danske Proust-selskabet. Han var desuden formand i seks år. Han er uddannet mag.art. og ph.d. i Proust, doktorerede på afhandlingen I dialog med Proust, Lunds Univ., 2015, udsendt på forlaget Multivers. Fra start til slut 2002-2014 koordinator og medredaktør af den nye danske oversættelse, På sporet af den tabte tid i 13 bind.

Neal har i de senere år gjort en pionerindsats for at udbrede kendskabet til Proust. Han er bredere kendt som fast indslag om og med Proust i Master Fatmans frankofile morgenprogram Croque Monsieur på Radio 24/7. Og fik sin TV-debut på DR 1 som digtekspert i programmet HELT lyrisk, udsendt i efteråret 2019.

Neal udsendte i 2013 det forskningsbaserede passionsværk Proust i Danmark. 1913-2013, genudgivet med afhandlingen indlejret via midler fra Augustinus Fonden med titlen Proust i Danmark 1913-2016 på Multivers. Han udsender d. 18. august den første encyklopædi i Norden om Proust og På sporet med titlen Sandhed og intet andet end sandhed på forlaget People’s Press.

Jeg er formidler, forfatter, forsker og foredragsholder. Desuden skrivelærer, redaktør og koordinator. Jeg har en ph.d. i litteraturvidenskab fra 2015, og blev magister i nordisk litteratur i 1994 på afhandlingen Proust i Danmark. En læsning af På sporet af den tabte tid og værkets danske receptionshistorie. Udsendt i bogform i 2013 med titlen Proust i Danmark. Hundrede år med Proust. 1913-2013 (2013). Stifter af CONRADS SKRIVESKOLE. Medredaktør af nyoversættelsen af Prousts roman À la recherche du temps perdu/ På sporet af den tabte tid, Multivers 2002-2014. Andre udgivelser: Nordens fyrste. Fire essays og seksten samtaler om Gunnar Ekelöfs værk og betydning, Ekelöfs blik. Film/dvd/booklet (s.m. Claus Bohm), Skønheden er en gåde. Søren Ulrik Thomsens forfatterskab (2002) m.fl.